capcelera

Inici > English version > News > ENNN Experts de la UdL descobreixen una població de tritons única al món

linea
10/5/2010 RECERCA
linea
ENNN Experts de la UdL descobreixen una població de tritons única al món
Localitzen en un llac pirinenc un fenomen evolutiu singular d'aquesta espècie, gràcies al patrocini d'Endesa
linea

Investigadors del Departament de Producció Animal de la Universitat de Lleida han descobert una població de tritons única al món en un llac d'alta muntanya del Pirineu d'Osca, a 2.100 metres d'altitud. Els experts han localitzat un grup del Calotritron asper, conegut popularment com el tritó pirinenc, que ha evolucionat de forma diferent a altres individus de la seua espècie, inclosa a la categoria de gairebé amenaçada. Es tracta d'animals que assoleixen la maduresa sexual sense completar la metamorfosi morfològica, el que s'anomena neotènia. El professor Delfí Sanuy explica que, probablement, és l'única població neotènica del tritó del Pirineu que existeix en l'actualitat. I és que la introducció de peixos per a la pesca esportiva els ha fet desaparèixer.

El projecte, que s'ha dut a terme amb el patrocini del Programa de Biodiversitat d'Endesa, ha comptat amb la col·laboració de l'Institut de Biologia Evolutiva de la Universitat Pompeu Fabra i el Museu de Ciències Naturals de Granollers. Els investigadors han analitzat les característiques morfològiques, ecològiques i genètiques d'aquesta població de tritons, que aplega uns 400 exemplars. Així han comprovat que la seua adaptació a unes condicions de vida extremes els diferencia bastant dels seus congèneres. Sanuy argumenta que "tenint en compte que durant la darrera glaciació els massissos pirinencs eren massa freds per ser habitats per l'espècie, aquest procés únic de neotènia adaptada a la vida lacustre s'ha produït en menys de 8.000 anys".

 

mesinfo
Tritó
Investigadors del Departament de Producció Animal de la Universitat de Lleida han descobert una població de tritons única al món en un llac d'alta muntanya del Pirineu d'Osca, a 2.100 metres d'altitud
Last modified: 07/11/2013
Imprimir Enrera Pujar


Home | Accessibility | About the web | Site map | Legal notice | Contact
© 2014 Universitat de Lleida - Pl. de Víctor Siurana 1, 25003 Lleida - Tel. (+34) 973 702 000 - All rights reserved
Ombra